Miso polévka je jedním z nejznámějších jídel japonské kuchyně. Tato polévka se v Japonsku podává jako součást tradičního jídla a je oblíbená pro svou bohatou chuť a výživové hodnoty. Historie miso polévky sahá až do 7. století, kdy byla přivezena z Číny a postupně se stala nedílnou součástí japonské kuchyně.
Pro přípravu miso polévky budete potřebovat následující ingredience:
– 2 lžíce misa pasty
– 4 šálky vývaru (můžete použít zeleninový, hovězí nebo kuřecí vývar)
– 1 středně velká cibule, nakrájená na tenké plátky
– 2 stroužky česneku, jemně nasekané
– 1 mrkev, nakrájená na tenké plátky
– 1/2 hrnku tofu, nakrájeného na kostky
– 1/2 hrnku řasy wakame, namočené ve vodě a nakrájené na menší kousky
– 2 lžíce sójové omáčky
– 1 lžička rybí omáčky
– 1 lžička sezamového oleje
– 2 lžíce jarní cibulky, nakrájené na tenké plátky
Příprava miso polévky:
1. Ve velkém hrnci zahřejte sezamový olej a přidejte cibuli a česnek. Smažte je na středním ohni, dokud nezezlátnou.
2. Přidejte nakrájenou mrkev a vařte ji asi 5 minut, dokud nezměkne.
3. Přidejte vývar a nechte ho vařit asi 10 minut.
4. Přidejte miso pastu a promíchejte, dokud se nerozpustí.
5. Přidejte tofu a wakame řasu a vařte dalších 5 minut.
6. Přidejte sójovou omáčku a rybí omáčku a promíchejte.
7. Vařte polévku ještě asi 2 minuty, dokud se všechny ingredience dobře propojí.
8. Polévku podávejte horkou a ozdobte jarní cibulkou.
Miso polévka je nejen chutná, ale také velmi zdravá. Miso pasta je bohatá na probiotika, která podporují zdravou střevní mikroflóru. Tofu je zdrojem bílkovin a wakame řasa obsahuje mnoho minerálů a stopových prvků. Tato polévka je také vhodná pro vegetariány a vegany, pokud použijete zeleninový vývar.
Vyzkoušejte připravit miso polévku doma a dopřejte si autentický kousek japonské kuchyně. Vaše chuťové pohárky vám za to určitě poděkují!
Většinu přísad z receptu najdete na www.tasteofasia.cz. Na této stránce najdete široký výběr asijských ingrediencí, které vám pomohou připravit autentickou miso polévku. Zde najdete Miso pasty.