Canh Chua je tradiční vietnamská polévka, která je známá svou jedinečnou kombinací sladkých, kyselých a pikantních chutí. Tento recept se v Vietnamu předává z generace na generace a je neodmyslitelnou součástí místní kuchyně. Canh Chua je ideální pro teplé letní dny, ale stejně tak vás dokáže zahřát v chladných zimních večerech.
Ingredience:
– 500g rybího filé (ideálně pangasius nebo tilápie)
– 1 l rybího vývaru
– 2 stonky citrónové trávy
– 3 plátky galangalu
– 2 chilli papričky
– 3 rajčata
– 1 ananas
– 200g okry
– 200g fazolových lusků
– 1 hrst koriandru
– 1 hrst vietnamské bazalky
– 3 lžíce rybí omáčky
– 2 lžíce tamarindové pasty
– Sůl a pepř podle chuti
Postup přípravy:
1. Rybí filé nakrájejte na menší kousky a osolte.
2. V hrnci přiveďte k varu rybí vývar spolu s citrónovou trávou, galangalem a chilli papričkami.
3. Přidejte do vývaru rybí filé a vařte na mírném ohni asi 10 minut.
4. Mezitím nakrájejte rajčata, ananas, okru a fazolové lusky na menší kousky.
5. Do hrnce přidejte nakrájenou zeleninu a ovoce, rybí omáčku a tamarindovou pastu. Vařte dalších 10 minut.
6. Polévku dochuťte solí a pepřem podle chuti.
7. Před podáváním posypte polévku koriandrem a vietnamskou bazalkou.
Canh Chua je skvělým způsobem, jak se seznámit s vietnamskou kuchyní. Její jedinečná chuť vás okamžitě přenese do exotického Vietnamu. Tak neváhejte a pusťte se do přípravy této lahodné polévky. Uvidíte, že vás její chutě okouzlí a stane se jedním z vašich oblíbených jídel.
Většinu přísad z receptu najdete na www.tasteofasia.cz. Zde najdete produkty spojené s polévkou Canh Chua.