Hu Tieu Nam Vang je tradiční vietnamská polévka, která pochází z Kambodže. Název „Nam Vang“ je vietnamský překlad slova „Phnom Penh“, hlavního města Kambodže. Tato polévka je velmi oblíbená v jižním Vietnamu, kde je často podávána jako hlavní jídlo. Její příprava je sice trochu náročnější, ale výsledek stojí za to.
Ingredience:
– 500g vepřového masa
– 200g krevet
– 200g hovězích střev
– 1 balení rýžových nudlí
– 1 cibule
– 4 stroužky česneku
– 1 lžíce cukru
– 1 lžíce soli
– 1 lžíce rybí omáčky
– 1 lžíce sójové omáčky
– 1 lžička pepře
– 2 l vody
– 2 lžíce oleje
– 1 svazek koriandru
– 1 svazek jarní cibulky
– 1 limetka
– 1 chilli paprička
Postup přípravy:
1. Vepřové maso nakrájejte na tenké plátky a marinujte v rybí a sójové omáčce, soli, pepři a dvou stroužcích česneku. Nechte odležet alespoň 30 minut.
2. Krevety očistěte a nakrájejte na menší kousky. Hovězí střeva omyjte a nakrájejte na tenké proužky.
3. Cibuli a zbývající česnek nakrájejte nadrobno a orestujte na oleji, dokud nezískají zlatavou barvu.
4. Do hrnce nalijte vodu, přidejte orestovanou cibuli s česnekem, marinované vepřové maso, krevety a hovězí střeva. Přiveďte k varu a vařte na mírném ohni asi 30 minut.
5. Mezitím si připravte rýžové nudle podle návodu na balení.
6. Hotovou polévku podávejte s rýžovými nudlemi. Na závěr přidejte nasekaný koriandr, jarní cibulku, šťávu z limetky a pokud máte rádi pikantní, i nasekanou chilli papričku.
Hu Tieu Nam Vang je skvělým způsobem, jak se seznámit s vietnamskou kuchyní. Je to jídlo plné chutí a vůní, které vás zahřeje a zasytí. Připravte si tuto polévku pro své blízké a užijte si společné chvíle při objevování nových chutí.
Většinu přísad z receptu najdete na www.tasteofasia.cz. Zde najdete produkty spojené s polévkou Hu Tieu Nam Vang.