Polévka Tom Yum je jedním z nejznámějších a nejoblíbenějších jídel thajské kuchyně. Její historie sahá až do 19. století, kdy se v Thajsku začaly objevovat první recepty na tuto pikantní a kyselou polévku. Tom Yum je vynikající kombinací chutí, které jsou pro thajskou kuchyni typické – sladké, kyselé, pálivé a slané. Tato polévka je nejen chutná, ale také velmi zdravá díky obsahu mnoha bylinek a koření.
Ingredience:
– 1 l vody
– 2 stonky citrónové trávy
– 6 listů kaffirového limetu
– 3 plátky galangalu (asi 1 cm tlusté)
– 4 malé chilli papričky
– 200 g krevet
– 200 g houb shiitake nebo jiných asijských hub
– 2 lžíce rybí omáčky
– šťáva z 2 limetek
– 1 lžička cukru
– 2 stroužky česneku
– koriandr na ozdobení
Postup přípravy:
1. Do velkého hrnce nalijte vodu a přidejte na tenké plátky nakrájenou citrónovou trávu, listy kaffirového limetu, plátky galangalu a chilli papričky. Přiveďte k varu a vařte na mírném ohni asi 10 minut.
2. Mezitím očistěte krevety a houby. Krevety omyjte a odstraňte jim střeva. Houby očistěte a nakrájejte na plátky.
3. Do hrnce přidejte krevety a houby a vařte dalších 5 minut.
4. Poté přidejte rybí omáčku, limetkovou šťávu, cukr a prolisovaný česnek. Dobře promíchejte a nechte ještě chvíli povařit.
5. Polévku nakonec ochutnejte. Pokud je potřeba, přidejte ještě rybí omáčku, limetkovou šťávu nebo cukr.
6. Polévku podávejte teplou, ozdobenou listy koriandru.
Tato polévka je skvělým způsobem, jak se seznámit s thajskou kuchyní. Její výrazné chutě a aroma vás okamžitě přenesou do exotického Thajska. Ať už jste zkušený kuchař nebo začátečník, tato polévka je jednoduchá na přípravu a zaručeně vás i vaše hosty nadchne. Dobrou chuť!
Většinu přísad z receptu najdete na www.tasteofasia.cz. Zde najdete produkty spojené s Tom Yum.