Nasi Lemak je tradiční malajsijské jídlo, které je považováno za národní pokrm. Jeho název v překladu znamená „mastná rýže“, což odkazuje na způsob přípravy rýže v kokosovém mléce. Tento pokrm se tradičně podává s vejcem, opečenými arašídy, malými rybičkami a pikantní omáčkou sambal. Nasi Lemak je tak oblíbený, že ho můžete najít na každém rohu v Malajsii, od pouličních stánků až po luxusní restaurace. Nyní si ho můžete připravit i vy!
Ingredience:
– 2 šálky dlouhozrnné rýže
– 1 plechovka kokosového mléka (400 ml)
– 1 citronová tráva
– 1 list pandanu (nepovinné)
– Sůl podle chuti
– 4 vejce
– 1 šálek arašídů
– 1 šálek malých sušených rybiček (anchovies)
– 1 šálek omáčky sambal
– 1 okurka
Postup přípravy:
1. Rýži opláchněte pod studenou vodou, dokud voda nebude průzračná. Poté ji nechte odstát v cedníku.
2. Do hrnce nalijte kokosové mléko, přidejte citronovou trávu, list pandanu a sůl. Přiveďte k varu.
3. Do hrnce přidejte rýži a vařte na mírném ohni, dokud rýže není měkká a všechno mléko není absorbováno.
4. Mezitím uvařte vejce na tvrdo, oloupejte je a rozkrojte na poloviny.
5. Arašídy opečte na pánvi bez tuku, dokud nejsou zlatohnědé. Sušené rybičky opečte na pánvi s trochou oleje, dokud nejsou křupavé.
6. Okurku nakrájejte na tenké plátky.
7. Na talíři servírujte rýži, doplňte vejcem, arašídy, rybičkami, omáčkou sambal a okurkou.
Nyní máte před sebou tradiční malajsijské jídlo, které je plné chutí a textur. Nasi Lemak je skvělým příkladem toho, jak jednoduché suroviny mohou vytvořit něco úžasně chutného. Tak neváhejte a pusťte se do vaření!
Většinu přísad z receptu najdete na www.tasteofasia.cz. Zde najdete produkty spojené s Nasi Lemak.