Nonya Kari je tradiční malajský pokrm, který v sobě kombinuje bohaté chutě a vůně jihovýchodní Asie. Tento recept pochází z kuchyně Peranakan, která je výsledkem smíšení čínských, malajských a indonéských kulinářských tradic. Nonya Kari je pikantní kari plné chutí, které se tradičně podává s rýží nebo chlebem.
Ingredience:
– 500g kuřecího masa
– 2 lžíce oleje
– 1 cibule
– 2 stroužky česneku
– 1 lžička kurkumy
– 1 lžička mletého koriandru
– 1 lžička mletého kmínu
– 1 lžička chilli prášku
– 1 lžička garam masala
– 400ml kokosového mléka
– 2 stonky citrónové trávy
– 1 kus galangalu (asi 2 cm)
– 4 listy kafírového limetu
– Sůl a pepř podle chuti
Příprava:
1. Kuřecí maso nakrájejte na menší kousky. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte na drobno.
2. Na oleji orestujte cibuli a česnek, dokud nejsou skleněné. Přidejte kurkumu, koriandr, kmín, chilli prášek a garam masala. Směs orestujte dalších pár minut.
3. Přidejte kuřecí maso a opečte ho ze všech stran. Poté přidejte kokosové mléko, citrónovou trávu, galangal a listy kafírového limetu. Vše promíchejte a nechte na mírném ohni dusit asi 30 minut.
4. Po 30 minutách ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem. Pokud je kari příliš husté, můžete přidat trochu vody.
5. Podávejte s rýží nebo chlebem.
Nonya Kari je skvělým způsobem, jak se seznámit s bohatou a rozmanitou kuchyní jihovýchodní Asie. Tento pikantní a aromatický pokrm vás zahřeje a zasytí. Připravte si ho pro své blízké a užijte si společně chutě a vůně exotického Malajsie.
Většinu přísad z receptu najdete na www.tasteofasia.cz. Zde najdete produkty spojené s Nonya Kari.