Tikka Masala je tradiční indické jídlo, které se stalo populárním po celém světě. Přestože je jeho původ stále předmětem debat, většina odborníků se shoduje, že bylo vytvořeno v 20. století v britských indických restauracích. Toto jídlo je charakteristické svou bohatou a pikantní omáčkou, která je zároveň krémová a plná chuti. Následující recept je na kuřecí Tikka Masala, ale můžete ho přizpůsobit podle svých preferencí a použít jiné druhy masa nebo třeba tofu.
Ingredience:
– 500g kuřecích prsou
– 2 lžíce jogurtu
– 1 lžička mletého koriandru
– 1 lžička mletého kmínu
– 1 lžička mleté kurkumy
– 1 lžička mleté papriky
– 1 lžička mletého garam masala
– šťáva z 1/2 citronu
– 2 stroužky česneku
– 1 cibule
– 400g strouhaných rajčat z konzervy
– 200ml smetany na vaření
– 2 lžíce oleje
– sůl a pepř podle chuti
– nastrouhaný čerstvý koriandr na ozdobu
Postup přípravy:
1. Kuřecí prsa nakrájejte na kousky a v misce je smíchejte s jogurtem, koriandrem, kmínem, kurkumou, paprikou, garam masala a citronovou šťávou. Nechte marinovat alespoň 30 minut, ideálně přes noc.
2. Na pánvi rozpalte olej a osmažte na něm nasekanou cibuli dozlatova. Přidejte prolisovaný česnek a smažte další minutu.
3. Přidejte kuřecí maso s marinádou a smažte, dokud není maso zcela uvařené.
4. Přidejte strouhaná rajčata, promíchejte a nechte na mírném ohni dusit 20 minut.
5. Nakonec přidejte smetanu, promíchejte a nechte ještě chvíli podusit. Dochutíte solí a pepřem.
6. Podávejte s rýží a posypte nastrouhaným koriandrem.
Tikka Masala je skvělým způsobem, jak se seznámit s indickou kuchyní. Je to jídlo plné chutí a vůní, které vás zahřeje a potěší vaše chuťové buňky. Ať už jste zkušený kuchař nebo začátečník, tento recept je snadno přizpůsobitelný a jistě vás nadchne. Tak neváhejte a pusťte se do vaření!
Většinu přísad z receptu najdete na www.tasteofasia.cz. Zde najdete produkty spojené s Tikka Masala.