Čočka na kyselo je tradiční české jídlo, které se v našich domácnostech připravuje již po generace. Tento recept je inspirován staročeskou kuchyní, kde se často využívalo kyselých ingrediencí pro zvýraznění chuti jídel. Čočka na kyselo je výživná, chutná a přitom jednoduchá na přípravu.
Ingredience:
– 200 g zelené čočky
– 1 cibule
– 2 stroužky česneku
– 1 lžíce sádla
– 1 lžička kmínu
– 1 lžička majoránky
– 2 lžíce hladké mouky
– 1 lžíce octa
– 1 lžička cukru
– sůl a pepř dle chuti
– 1 l vody
Postup přípravy:
1. Čočku propláchneme a necháme nabobtnat ve vodě, ideálně přes noc.
2. Na sádle osmahneme najemno nakrájenou cibuli dozlatova, přidáme prolisovaný česnek, kmín a majoránku.
3. Do osmažené cibule přidáme mouku a za stálého míchání vytvoříme světlou jíšku.
4. Jíšku zalejeme vodou, přidáme omytou a nabobtnalou čočku. Přidáme sůl a pepř dle chuti.
5. Vaříme na mírném ohni cca 30 minut, dokud čočka není měkká.
6. Do hotové čočky přidáme ocet a cukr, promícháme a necháme ještě chvíli povařit.
Čočka na kyselo je skvělým jídlem pro chladné podzimní a zimní dny. Její příprava je jednoduchá a rychlá, takže se hodí i pro ty z vás, kteří nemají moc času na vaření. Navíc je čočka velmi zdravá a výživná, takže tímto jídlem uděláte radost nejen svým chuťovým pohárkům, ale i svému tělu. Dobrou chuť!
Máte rádi asijskou kuchyni? Zkuste se kouknout na www.tasteofasia.cz. Na této stránce najdete široký výběr asijských produktů, které vám pomohou připravit vaše autentické recepty.